En lille historie om repræsentationssystemer.
Kender du den oplevelse af, at det er svært at gøre sig forståelig?
Her står jeg og bruger talentfuldt mine talegaver til at fremmane maleriske forestillinger, der skal føre os frem til en fælles forståelse, og opdager så pludseligt, at modtageren kigger beklemt på sine fødder, mumler noget om vist ikke at have hørt det hele og i øvrigt har lidt svært ved at få det til at give mening. Give mening! Er det mig, der er dum – eller hvad sker der?
Heldigvis faldt jeg over en bog af Anthony Robbins, der forklarede om NLP-begrebet repræsentationssystemer, dvs. sansebaseret kommunikation. Kort fortalt går det ud på, at vores foretrukne sansemåde/repræsentationssystem farver den måde, hvorpå vi opfatter verden.
Der tages udgangspunkt i fire forskellige opfattelsesmåder:
- den visuelle
- den auditive
- den kinæstetiske
- den auditivt digitale / indre dialog
En erkendelse af, at man muligvis ikke har samme foretrukne repræsentationssystem, kan bidrage til en forståelse af, hvorfor det bl.a. kan være svært at kommunikere i praksis, da vi normaltvist automatisk tager udgangspunkt i vores eget foretrukne sansesystem, uden hensyntagen til modtagerens.
Så….
Kan du se det for dig? Har du hørt efter? Har du fået en fornemmelse for emnet? Giver det mening for dig?
”Manden med plæneklipperen” giver forskellige beskrivelser af samme situation, som den i praksis kunne udmønte sig, alt efter hvilket repræsentationssystem, der var det foretrukne.
Visuel
Hey Nabo, har du set min nye plæneklipper? Er den ikke flot? Kan du li’ farven? Prøv lige at forestille dig, hvordan det vil se ud når jeg kører med den. Jeg kan allerede se for mig, hvor overskueligt, det bliver at få slået græs nu. Nå, hvad synes du så?
Auditiv
Hey Nabo, prøv lige at høre motoren på min nye plæneklipper. Lyder det ikke godt? Den spinder som en kat. Den er jo faktisk næsten lydløs. Helt anderledes end den gamle der larmede, så det skar i ørerne. Nå, hvad siger du så?
Kinæstetisk
Hey Nabo, kom lige over og tjek min nye plæneklipper. Prøv lige at mærke hvordan den ligger godt i hænderne. Og næsten ingen vibrationer fra motoren. Jeg kan allerede fornemme, hvordan det vil være at gå rundt og slå græs med den. Nå, hvordan føles den så?
Auditiv digital / indre dialog
Hey Nabo, kom lige og se et kup, jeg har gjort. Havde overvejet i noget tid at skulle skifte den gamle plæneklipper ud, og denne her opfylder alle krav både teknisk og prismæssigt. Så det gav god mening at købe en ny. Nå, hvad mener du om den?
Konklusion
Så selvom vi alle indeholder og benytter samtlige sanser, så har du måske nu en oplevelse af, hvilket repræsentationssystem du selv foretrækker. Og hvorfor det kan være godt at være bevidst om, at vi ikke alle kommunikerer ud fra de samme sansebaserede forudsætninger, så vi kan øve os i at sansevariere vores sprogbrug og vores opfattelsesevne.
Der faldt i hvert fald en brik på plads i mit puslespil, da jeg pludselig forstod, at mit visuelle sprogbrug ikke nødvendigvis lyder godt for den auditive, får nogen fornemmelser frem hos kinæstetikeren eller giver mening i en andens indre dialog.
Jeg er ikke dum – jeg er bare visuel :-)